Cabbage Karma kraut med æble

KRAUT MED ÆBLE, 1L

Kraut er fermenteret kål og grøntsager, også kendt som sauerkraut eller surkål. Det vigtigste, når du laver kraut, er, at hovedingrediensen er kål, da den har et højt naturligt indhold af mælkesyrebakterier.

Hovedreglen er, at der anvendes mindst 75 % kål og evt. 25 % andre grøntsager. Der er rigtig mange gode ting at sige om fermenteret mad, bl.a har de en probiotisk effekt og er rigtig sundt for din mave og fordøjelse – mælkesyrebaktierne i fx. kraut øger optagelsen af næringsstoffer som B12-vitamin, K-vitamin, jern og kalk.

Ingredienser:
800 g hvidkål
200 g æble
20 g groft havsalt
2 spsk Cabbage Karma

Sådan gør du:
Fjern de to yderste blade fra kålhovedet, skyl dem og læg dem til side til senere brug.

Skær kålhovedet i kvarter og fjern den inderste kerne. Snit kålen i tynde strimler. Udkern æblerne og skær dem i tynde skiver. Kom kål og æble i en stor skål eller et fad og tilsæt salt. Læg kræfter i og massér saltet ind i kålblandingen med rene hænder, til blandingen afgiver sin saft. Det tager ca. 5-10 minutter. Vend tilsidst Cabbage Karma i.

Kom kålblandingen ned i et patentglas sammen med væsken. Pres det hele godt ned i glasset, så kålblandingen dækkes helt af saltlagen. Læg de yderste kålblade over kålen i patentglasset og pres det hele ned under lagen. Sørg for, at der er 3-4 cm luft foroven i glasset, luk det og stil det til at fermentere på en tallerken. Lad kålen fermentere i ca. 21-28 dage, gerne ved en temperatur på ca. 20 grader. Sørg for at åbne glasset hver dag de første 5-7 dage, så det ikke danner overtryk.

Smag på din kraut efter ca. 20 dage. Hvis den ikke er sur nok, kan du lade den fermentere videre. Smag på den løbende indtil den 28. dag, hvor den bør være klar. Stil din kraut på køl – den kan holde i ca. et par måneder.