Jeg forstår det ikke - mandler

Puha, travle tider…. og det er selvfølgelig udelukkende positivt ment og helt fantastisk at mærke en kæmpe efterspørgsel på vores krydderier, snacks og gløgg.


Men midt i denne positive travlhed, hvor vi jerner rundt i rekordfart og vælter varer ud af pakkeriet, så er der alligevel noget, der kan få mig til at stoppe brat op – og det samtidig med at min puls stiger og stiger vel og mærke


Lige nu sidder jeg og opdaterer vores produktkalkuler for at få det endelige overblik over, hvordan blandt andet råvare- og emballagepriser har udviklet sig over året. Det er sådan set, som det skal være, selvom man jo altid kan sætte sig ned og tude over, at råvarepriserne eksploderer på enkelte varer – som for eksempel vores mandler, der for andet år i træk holder et helt crazy prisniveau.

Det skyldes, at høsten igen igen er blevet mindre end forventet i Californien, og det giver selvsagt et pres på mandelpriserne andre steder i verden. Men sådan er det jo med udbud og efterspørgsel og den slags usikkerhedsfaktorer må man indstille sig på.

Det der dog til stadighed kan få mig helt op i taget er, at jeg igen skal kommunikere prisstigninger til vores forhandlere og kunder – ikke kun på grund af stigningen i råvareprisen, men på grund af de danske stigende afgifter på mandler og andre nødder!


Jeg forstår det simpelthen ikke! Er mandler og nødder ikke sunde? Er de ikke ligefrem en del af den anbefalede daglige kost? Når jeg tjekker afgiftssatserne på SKAT.DK, viser det sig ,at jeg skal finde afgiftssatserne for mandler i et dokument med overskriften ”Afgiftsstigning på usunde fødevarer, vin, øl, chokolade mv.”, ja, her hører mandler og andre ubehandlede nødder til. Så hvad der i det ene ministerium går under sunde fødevarer, er altså kategoriseret som usunde fødevarer i det andet?


Faktum er, at jeg fra nytår skal betale op til 34,88 kr. for hvert kilo saltede og blancherede mandler, jeg importerer. Det er ”kun” en stigning på 5,5% fra 2014, men jeg forstår ikke, hvad stigningen er berettiget af.


Det helt absurde opstår her: Hvis jeg vælger at coate alle vores mandler med sukker, så kan jeg slippe næsten 7 kr. billigere per kg. Eller hvis jeg tilsætter bare 0,4 g sukker per 100 g saltmandler, så kan jeg spare 13 kr. per kg i afgift. Gad vide hvad der ligger til grund for det ræsonnement? Med mandelpriser, der er steget 35% over de seneste 14 måneder, så er det måske ikke så mærkeligt, at man som importør begynder at spekulere i alternative veje…

Lad mig i samme åndedrag tilføje at afgiften på mandler og nødder stammer helt tilbage fra dengang (1922), hvor mandler og nødder blev betegnet som luksusvarer – og i øvrigt er helt uafhængig af skiftende regeringer. Men hvornår går det op for politikerne, at tiderne er skiftet? Og hvornår har de tænkt sig at handle derudfra?

Nå, det er der andre, der siger langt mere velformuleret og skarpt end jeg. Gå ind på KNÆK AFGIFTEN, del linket og giv udtryk for din mening, jeg må tilbage til mine kalkuler.

So long.Udforsk vores krydderier

Sale Off
Shawarma Hack, ØKO
56,00 kr
Sale Off
Triple Lemon Pepper, ØKO
56,00 kr
Sale Off
Karl Otto, ØKO
56,00 kr
Sale Off
Hey Falafel, ØKO
56,00 kr